İZTO Vakfı, 22 Temmuz 1988 tarihinde İzmir Ticaret Odası Üyeleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı adı altında kuruldu. Vakfın Kurucu başkanı uzun yıllar meclis başkanlığı yapmış M. Tekin Çullu yönetiminde ilk  yönetim kurulu toplantısını 29 Kasım 1988’de gerçekleştirdi. Kuruluşundan bu yana günün ihtiyaçlarına özel pek çok eğitim programı ile iş dünyasının ihtiyaçlarına yanıt veren Vakıf, 29 Kasım 1995 tarihinde “İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı” ismini aldı. Maddi ve manevi gücü artan Vakfın başarılı çalışmaları karşısında Vakfa üye olmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe arttı. Vakıf, 1 Eylül 1997 tarih ve 97/9911 sayılı karar ile vergi muafiyeti aldı.

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı, önemli ödüllere de layık görüldü. 1998 yılında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “yılın en iyi çalışan Vakfı” ödülü,
1999 yılında Vakfın eğitime yaptığı katkılar nedeniyle  Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubesi tarafından Atatürk Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Günümüzde de onlarca farklı eğitim alanında, dijital çağın gerek duyduğu nitelikte eğitimler düzenlemekte olan Vakıf, gelirini yine eğitim ve sağlığa ayırmaktadır.

Eğitim ve sağlık hayatına kazandırdıklarımız

İzmir’de yabancı dilde eğitim veren ilk özel Vakıf üniversitesine de öncülük eden Vakfımız, amaçları içinde yer alan ‘topluluğumuz mensubu gençlerin ülke ekonomisine hizmet edecek biçimde eğitilmeleri için özel yüksekokullar kurmak’ misyonuna da başarıyla hayata geçirmiş oldu. Nihayetinde İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odasının girişimi ile 4633 sayılı kanunla, 14 Nisan 2001  tarihinde  kuruldu.

Öte yandan değerli üyemiz Süleyman Taştekin tarafından bağışlanan arsaya İZTO Vakfı Süleyman Taştekin Endüstri Meslek Lisesi yapıldı ve 2002-2003 yılında eğitim ve öğretime açıldı. 1994 yılında İZTO Vakfı Süleyman Taştekin Semt Polikliniği kuruldu.

Vakfımızın 5. dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını Mahmut Özgener yürütmektedir. Vakfımız 235 üyesi ile eğitim ve sağlık alanındaki faaliyetlerine devam etmektedir.

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı İktisadi İşletmesi

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2011 yılında kurulan İktisadi İşletmemiz, Vakfımız faaliyetlerine maddi destek sağlamak için kurulmuştur.

HEDİYELİK EŞYA PROJESİ

İktisadi İşletmemizin ilk projesi Hediyelik Eşya Projesi’dir. Projenin öncelikli amacı İzmir’e gelen konuklara verilebilecek, seyahatlerde hediye olarak götürülebilen, kentimizi simgeleyen hediyelik eşya boşluğunu doldurmaktır. Ürünlerimiz ile İzmir’i en iyi şekilde tanıtmak amaçlanmaktadır. Projemizden elde edilen gelir, Vakfımızın eğitim ve sağlık konusundaki faaliyetleri için harcanmaktadır.

İŞ OKULU PROJESİ

Bir diğer projemiz ise, İş Okulu Projesidir. Projemiz kapsamında, bireyleri kendi uzmanlık sahibi olmak istedikleri alanlarda, mesleki yeterliliklerini ulusal ve uluslararası düzeye taşımak ve söz konusu meslek standartlarına hazırlanmaları amaçlanmıştır. Söz konusu projemizin gerçekleştiği tarihlerde akredite edilmiş mesleki yeterlilik belgeleri olmadığı için, işgücünün yurtdışında istihdam edilmesinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi hedeflenmiştir.

İktisadi İşletmemiz ve İzmir Ticaret Odası işbirliği ile gerçekleştirilen “İş Okulumuz” dünyanın en etkin ve saygın kuruluşlarından olan İskoç Yeterlilikler Kurulu / Scottısh Qualıfıcatıons Authorıty ( SQA ) ile ilişkilendirilmiştir. Yaptığımız bu işbirliği ile verilen uluslararası standartlardaki modüler eğitimler sonunda alınan belgeler, ( SQA ) onaylı olarak verilmiş ve yurtdışında da geçerli olacağından AB deki serbest dolaşım için de önemli katkı sağlanmıştır.

EĞİTİM PROGRAMLARI

Eğitim alanlarında çalışmalarımız, kısa ve uzun süreli olarak tasarlanan “Eğitim Programlarımız” ile birlikte genişletilmiştir. Firmalara kalifiye eleman sağlamak ve personel altyapılarını güçlendirmek yanında genç nüfusun istihdam olanaklarını geliştirmek amacıyla sunulan eğitimlerimiz; kendini geliştirmek isteyen, geleceğine yatırım yapmak isteyen tüm katılımcılara açık olarak düzenlenmektedir. Vakfımızın ve İktisadi İşletmemizin yeri olan İzmir Ticaret Odası Ek Hizmet Binası 4. katında bulunan 3 adet eğitim salonunda yürütülmekte olan eğitim programlarımızın içerikleri konuyla ilgili uzman eğitimciler tarafından hazırlanmaktadır.

Her geçen yıl eğitim programlarımızın çeşitliliği arttırılarak daha geniş kapsamlı eğitim organizasyonları yapılması hedeflenmektedir. Eğitim programlarımızdaki hedef kitlemiz; yeni bir meslek sahibi olmak isteyen, mesleğinde ilerlemek isteyen ve kişisel gelişim sağlamak isteyen bireylerdir.

PERSONEL BELGELENDİRME ÇALIŞMALARI

İlki 2015 yılında yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan 48 mesleğe, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Takip eden yıllarda yayınlanan tebliğler ile 100’ü aşkın mesleğe belge zorunluluğu getirilmiştir. Nitelikli iş gücünün geliştirilmesinde büyük önem taşıyan bu çalışma İktisadi İşletmemiz tarafından benimsenmiş ve kurumumuz 4 Ekim 2017 tarihinde Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu olmuştur.

Kurumumuz inşaat alanında; Ahşap kalıpçı, Alçı levha uygulayıcısı, Alçı sıva uygulayıcısı, Betonarme demircisi, Duvarcı, İnşaat İşçisi, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı ve Seramik Karo Kaplamacısı mesleklerinde belgelendirme sınavları gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte, inşaat sektörüne ek olarak farklı belgelendirme kuruluşları ile işbirliği yaparak İzmir iş dünyasının mesleki yeterlilik belgesi taleplerini karşılamak üzere çeşitli alanlarda sınav çalışmaları gerçekleştirmektedir. Üyelerimizden gelen talepler ve kentimizde oluşan mesleki yeterlilik belgesi ihtiyacı doğrultusunda sınav ve belgelendirme çalışmalarımızın daha da çeşitlendirilmesi planlanmaktadır.

KIRTASİYE & ÇAMAŞIRHANE

İktisadi İşletmemiz açtığı 2 şube ile okulumuz içerisinde kırtasiye ve çamaşırhane hizmeti vermeye başlamıştır.